Türkiye'nin 2023 yılı Ar-Ge liderleri araştırma raporu geçtiğimiz günlerde Turkishtime tarafından yayınlandı. İmaş, 2015 yılından bu yana her yıl olduğu gibi yine ‘Türkiye'nin İlk 250 Ar-Ge Lideri’ arasında yer alıyor. Daha da ötesinde İmaş, ‘Türk Makine Sanayinin ilk 10 Ar-Ge Lideri arasında son 4 yıldır yer alarak, sektöründe öncü konumunu korumayı da başardı.
Tahıl ve yem değirmenciliği teknolojilerinde geçtiğimiz yıl Türkiye'nin ihracat lideri olan İmaş, araştırma ve geliştirmedeki öncü konumuyla da sektörde öne çıkıyor… Turkishtime ekonomi ve iş kültürü dergisi tarafından yayınlanan 2023 raporuna göre İmaş, Türkiye'nin ilk 250 Ar-Ge lideri arasında geçtiğimiz yılki 184. sırasına göre artışla 174. sırada yer aldı. Ayrıca İmaş, Türk makine sektörünün tüm segmentlerde ilk 10 Ar-Ge lideri arasında yer almayı da başarmış olup, bugün Türkiye'de bu dereceye sahip olan tek değirmen makineleri üreticisidir.
İmaş'ın 2023 yılı Ar-Ge bütçesi 57 Milyon TL (yaklaşık 1,75 Milyon ABD Doları) olup, firma tarafından Ar-Ge faaliyetlerine 49 Milyon TL (yaklaşık 1,6 Milyon ABD Doları) harcama yapılmıştır. Aynı zamanda İmaş’ın listede 24 kişilik Ar-Ge kadrosu ile devam eden 10 farklı Ar-Ge projesi bulunmaktadır.
'Türkiye'nin Ar-Ge Liderleri' raporu, Turkistime tarafından her yıl şirketlerin yıllık Ar-Ge harcamaları baz alınarak hazırlanmaktadır. Turkishtime web sitesinde de yayınlanan rapor detaylarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir: https://turkishtimedergi.com/arge250/arge250-2023.pdf
İmaş Ar-Ge Merkezi
İmaş Ar-Ge Merkezi yeni makineler, sistemler ve teknolojik çözümlerle sürekli inovasyon geliştirerek, tahıl ve yem değirmenciliği endüstrilerinde 'Yeni Mühendislik Standartlarını' belirlemeyi misyon ediniyor... İmaş Ar-Ge Merkezi geniş bir ekibe sahip olmakla beraber, Konya, Türkiye'de üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde de projeler yürütüyor. İmaş Ar-Ge ekibinin, değirmencilik alanında yürütülen çalışmaları ve makaleleri ile hali hazırda sektöre bilimsel anlamda katkıları da bulunuyor.
İmaş Ar-Ge Merkezi'nde mühendislik, tasarım geliştirme, test ve doğrulama gibi tüm faaliyetler, gelişmiş testler ve bilgisayar destekli analiz yöntemleri de dahil olmak üzere son teknoloji kullanılarak yürütülmektedir. İlave olarak tahıl ve yem öğütme makineleri, yanı sıra mekanik ve pnömatik taşıma ekipmanları vb. dahil olmak üzere hem boş hem de dolu denemeler ve performans testleri gerçekleştirilirken, yeni ve revize edilmiş tasarımların da doğrulama testleri prototipler üzerinde yürütülmektedir.
İmaş Üretim ve Ar-Ge Genel Müdür Yardımcısı Murat Apakhan, “Bugün Türkiye'nin önde gelen Ar-Ge firmaları arasında yer almak bizim için büyük bir mutluluk. Çalışmalarımız ile değirmencilik sektörü için inovasyonlar geliştirmenin yanı sıra, ülkemiz için de katma değer kazandırmayı hedeflemekteyiz. Son yıllardaki Ar-Ge projelerimizde daha iyi süreç kontrolü, sanitasyon, enerji tasarrufu ve dijitalleşme gibi endüstrideki yeni yönelimlerine odaklanıyoruz. Geçtiğimiz yıl, vals makineleri için geliştirdiğimiz ve çeliğe göre daha yüksek vibrasyon dayanımı ile IAOM USA fuarında inovasyon ödülüne layık görülen Polimer Bileşenli Taşıyıcı Gövde®'yi tanıtmıştık. Bu yıl da yine öncü bir uygulama olarak, vals makineleri için önemli derecede enerji tasarrufu avantajı sağlayan yeni nesil tork motorlarımızı tanıttık. Bu yılın sonuna dek benzeri diğer önemli projelerimizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz.'